Mikä saa meidät syömään roskaa?

Taloussanomien tällä viikolla julkaisema artikkeli suomalaisille myytävän ruuan laadusta sai ainakin mun kavereiltani runsaasti huomiota Facebookissa. Moni tosin vaan tyytyi ihmettelemään uutista pohtimatta sen kummemmin, mistä moinen johtuu.

Itselleni artikkelin sisältö ei tullut ihan puun takaa. Luin viime vuonna Mats-Eric Nilssonin kirjat Petos lautasella ja Aitoa ruokaa. Vaikka olin siihenkin saakka yrittänyt katsoa, mitä suuhuni laitan, saivat kirjat mut tutkimaan tuoteselosteita entistä tarkemmin. Fakta kun on, et mitä pidempi lista sitä prosessoidumpaa ja ravintona heikompaa ruoka on. Ravintonäkökulman ruokaan otin jo joitain vuosia sitten kuunneltuani erään tuttavani saarnaa ruuasta polttoaineena. Hän vertasi ihmiskehoa autoon, joka sekään ei kulje millä tahansa nesteellä, vaan saattaa pahimmassa tapauksessa rikkoontua, jos se tankataan väärällä aineella.

Miksi meille sitten syötetään roskaa? Olen osittain samaa mieltä artikkelissa haastateltujen elintarviketeollisuuden edustajien kanssa: markkinoille tuodaan tuotteita, joita ihmiset ostavat. Ja hinnan ja kiireen takia emme aina mieti, mitä meidän KANNATTAA ostaa. Laatua ei saa halvalla eikä monikaan jaksa valmistaa guacamoleaan itse. Toisaalta kyse on mielestäni myös mausta. Niin usein ruoka on mielihyvän lähde, ja nautinnonhalu polkee ravinnon tarpeen helposti jalkoihinsa. Mainostajienkin on helppo vetää juuri tästä narusta ja saada kuluttajat himoitsemaan tiettyjä tuotteita. Oma lukunsa ovat sitten vielä terveysvaikutteiset tuotteet. Luulemme ostavamme vatsallemme hyvinvointia, mutta samalla saamme tuhdin annoksen esimerkiksi aspartaamia tai sokeria.

Suomessa muutamat rohkeat tuottajat ovat jo luopuneet natriumglutamaatista tuotteissaan. Toivon todella, et se on alku samalle kehitykselle, joka esimerkiksi Ruotsissa ja Tanskassa on jo nähtävissä. Elintarviketeollisuus on siellä tosissaan joutunut miettimään aidompia vaihtoehtoja ja kauppiaat ottamaan luomutuotteet valikoimiinsa.

Advertisements

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s