Starbucksia kahvikansalle

Huhtikuussa se sitten tapahtuu, kahvilajätti Starbucks rantautuu Suomeen. Pitkään siitä onkin jo puhuttu, mutta eilen Hesari uutisoi asiasta. Uutisen runsas kommentointi vahvistaa sen, mitä jo pitkään olen miettinyt: suomalaiset suhtautuvat kahviin paitsi intohimoisesti myös varsin mustavalkoisesti. 

Omassa mielessäni olen jakanut maailman ahkerimman kahvinjuojakansan muutamaan tyyppiin:

  • He, jotka juovat aina juhlamokkaa. Mustana. Sumppi kuin summpi. Vievät tarjouskahvia mielellään myös tuliaisiksi.
  • He, jotka tilaavat kahvilassa kaputsiinon. Maistoivat kerran ekspressoa, mutta se oli kitkerää. Ulkomailla on ihanaa käydä staarbaksissa.
  • He, joille kelpaavat niin presidentit kuin latet. Sekakäyttäjiä. Alttiita vaikutuksille. Innokkaita kokeilemaan uutta. 
  • He, joiden keittiössä seisoo espressolaite. Juovat vain erikoiskahveja. Eivät koske kuraan eli suodatinkahviin. Mielestään asiantuntijoita.
  • He, jotka oikeasti tietävät kahveista ja valmistavat kahvinsa erikoisliikkeistä tilatuista pavuista. Valmiita maksamaan paljon laatukahvista.
  • He, jotka ostavat vain reilun kaupan kahvia tai luomukahvia. Kaikki muu kahvi on riistoa ja pahasta.

Sekakäyttäjiä lukuun ottamatta kaikkien asenne tuntuu olevan: ”Minä juon oikeaa kahvia. Kaikki muu on väärää.” Ajatus siitä, että on olemassa eri tilanteisiin, erilaisille ihmisille ja erilaisille kukkaroille sopivia kahveja, tuntuu täysin vieraalta.

Monelle juuri Starbucksin kahvi näyttää olevan väärää. Mutta ei niin pahaa ettei jotain hyvääkin – myös Starbucksissa. Monessa maassa juuri Starbucks on luonut kahvilakulttuurin ja tutustuttanut ihmiset uusiin juomiin. Useat kahvilat ovat myös ottaneet opikseen maailman suurimman kahvilaketjun toimintatavoista ja jopa kopioineet sitä. Starbucks-vastaisuus puolestaan on innoittanut alalle uusia yrittäjiä vaihtoehtoisine persoonallisine kuppiloineen.  

Eikö kuitenkin ole niin, että me kahvinjuojat itse omilla euroillamme päätämme, millaista kahvia Suomessa myydään ja millaiset kahvilat täällä pärjäävät?

Advertisements

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s