Intialaiset inkiväärikatkaravut

Päätinpä olla rohkea ja osallistua Pumpkin Jamin heittämään toukokuun ruokahaasteeseen. Aiheena on tällä kerralla inkivääri, jonka kanssa mulla on pitkä, vihasta rakkaudeksi kääntynyt suhde.

Muistan maistaneeni tuoretta inkivääriä ensimmäisen kerran 1990-luvun lopulla Intiassa. Tilasin keralalaisessa rantaravintolassa herkullisimmalta kuulostavan ruuan, jota ei kuitenkaan ollut. Myöskään toiseksi kiinnostavinta annosta ei ravintolasta löytynyt eikä myöskään sitä seuraavaa. Aikani kyseltyäni pyysin tarjoilijaa tuomaan ihan mitä tahansa. Sain eteeni inkiväärillä maustettuja mustekaloja. Inkivääriä oli annoksessa niin reippaasti, etten meinannut saada ateriaa kurkusta alas kiljuvasta nälästä huolimatta. Ruoka maistui suussani vielä useita päiviä jälkeenpäin, ja pidätin hengitystä kävellessäni inkiväärillä täytettyjen mausteaittojen ohi. Vuosien mittaan aloin kuitenkin pitää mausta, ja nykyään mulla on inkivääriä jääkaapissa miltei aina paitsi maustamisen myös flunssan ja vatsavaivojen varalle.

Ajan kultaaman ensimmäisen inkiväärimuistoni kunniaksi halusin vastata ruokahaasteeseen inkiväärillä maustetuilla meren antimilla. Sukeltajana tykkään nykyään mieluummin katsella mustekaloja kuin syödä niitä, joten valitsin ruokani pääraaka-aineeksi katkaravut. Myös muihin mausteisiin ja valmistustapaan otin vaikutteita Intiasta.

INTIALAISET INKIVÄÄRIKATKARAVUT
(3 annosta)

2 pss (à 180 g) jättikatkarapuja
1 tl inkivääritahnaa
3 rkl tuoretta inkivääriä
1 valkosipulinkynsi
2 rkl tuoretta korianteria
1 keltainen paprika
3 rkl ruokaöljyä
1 tl juoksevaa hunajaa
ripaus chiliä
ripaus suolaa

Sulata katkaravut huuhtelemalla niitä lämpimän veden alla. Valuta katkaravut ja siirrä ne kulhoon. Sekoita joukkoon inkivääritahna. Silppua inkivääri, valkosipuli ja korianteri. Poista paprikasta siemenet ja suikaloi se. Kuumenna pannulla ruokaöljy. Lisää pannulle inkivääri, valkosipuli, korianteri ja hunaja sekä chiliä ja suolaa. Kaada mukaan katkaravut ja sekoita, kunnes katkaravut ovat lämminneet. Lisää paprika ja paista muutaman minuutin ajan. Koristele ruoka tuoreella korianterilla ja inkiväärisuikaleilla ja tarjoile esimerkiksi basmatiriisin kera.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s