Köyhän miehen kana-mansaf

Kotitalouskerhon emännän ollessa kiireinen muiden asioiden parissa on isännän vuoro kirjoittaa.

Olen elämäni aikana saanut ilon ja kunnian osallistua perinteisille jordanialaisille mansaf-illallisille muutamaankin otteeseen. Mansaf on Jordaniassa vähän samanlainen perinneruoka kuin vaikkapa karjalanpaisti Suomessa. Se valmistetaan perinteisesti riisistä, lampaasta ja jameedista, joka on jonkinsorttinen jugurtti. Mansafia syödään arkena ja juhlissa, ja se maistuu aina hyvälle, kotoisalle. Erona meikäläisen karjalanpaistin syömiseen on kuitenkin valtava innostus ja ilo päästä ruoan kimppuun. Mansaf-tarjottimien ääreen lähes juostaan ja ruoka suorastaan ahdetaan suuhun. Välillä tietysti pidetään pieniä ”tupakan mittaisia” taukoja ennen seuraavaa kourallista riisiä ja lammasta. Ruokaa valellaan kastikkeella pitkin ruokailua, ja kastiketta myös juodaan. En ole päässyt näkemään miten naisväki mansafia syö, mutta miesporukassa lampaan luita ropisee sinne tänne pitkin iltaa, ja lampaan silmät tietysti tarjotaan kunniavieraalle. Herkullista ja hauskaa!

Minä valmistin oman versioni mansafista käyttäen lampaan sijasta kanaa, koska Kotitalouskerhon emäntä ei punaisesta lihasta niin välitä.

KANA-MANSAF
4 hengelle tai kahdelle isolle miehelle

Keitä 600 g kanaa kanaliemikuution kera lähes kypsäksi ja paahda samalla 50 g mantelilastuja kuivalla paistinpannulla, kunnes ne ovat saaneet ruskean värin. Kun kana hiljalleen porisee, sulata reilu määrä, noin 100 g, voita kattilassa ja lisää siihen 3 dl pestyä ja valutettua basmatiriisiä hetkeksi kuullottumaan. Lisää riisin ja voin sekaan 7 dl vettä ja keitä hiljalleen kannen alla, kunnes riisi on kypsää. Keitto-ohje löytynee riisipaketin kyljestä. Lämmitä isossa paistokasarissa 500 g turkkilaista jugurttia jatkuvasti samaan suuntaan hämmentäen, kunnes näet jugurtin pulpahtavan.

Nostele kanat jugurtin joukkoon ja lisää samalla sekoittaen kanalientä, kunnes kastike on aivan juoksevaa. Jätä hiljalleen kiehumaan kannen alle ja sekoita silloin tällöin, kunnes kana on kypsää. Silppua odotellessasi reilu kourallinen persiljaa ja lämmitä jokaiselle ruokailijalle mahdollisimman iso tortilla.

Aseta tortilla jokaisen ruokailijan lautaselle, levitä sen päälle riisi ja nostele haluttu määrä kanaa päällimmäiseksi. Koristele kauttaaltaan persiljalla ja mantelilastuilla ja jätä molempia tarjolle santsattavaksi. Jugurtti-kanaliemi toimii kastikkeena, ja sitä kannattaa myös varata annoksiin lisättäväksi.

Huomaa, etten maininnut mitään suolasta tai pippurista. Mielestäni kanaliemi ja mantelit tuovat riittävästi makua, mutta maistamallahan suolan tarve selviää. 

Lämpimän auringon maassa herkku nautitaan valkoisiin kaapuihin pukeutuneena käsin yhteisastioilta. Suomessa meillä on ikävä kyllä toisenlainen käsitys aterioinnin hauskuudesta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s