Rahkapullia ja pullavinkkejä

Rahkapulla

Nyt kun taikinoista tuli puhetta, niin julkaisenpa täällä mainion rahkapullien reseptin. Vaniljatäytteellä pullista tulee niin makeita, että uskon niiden uppoavan sellaisillekin, jotka eivät maitorahkan mausta niin välitä.

VANILJAISET RAHKAPULLAT
16 kpl

100 g voita
3 dl maitoa
50 g hiivaa
1/2 tl suolaa
1 1/2 dl sokeria
1 kananmuna
1 rkl jauhettua kardemummaa
11 dl vehnäjauhoja

Täytteeseen
1 prk (200 g) maustettua rahkaa (vanilja)
3/4 dl sokeria
1 kananmuna
puolikkaan sitruunan hienoksi raastettu kuori
1 tl sitruunamehua

Voiteluun
1 kananmuna

Sulata voi. Lisää maito ja lämmitä kädenlämpöiseksi. Liuota joukkoon murennettu hiiva. Lisää suola, sokeri ja kardemumma. Alusta jauhot taikinaan vähän kerrallaan. Kohota taikinaa peitettynä tunnin ajan. Kumoa kohonnut taikina jauhotetulle alustalle. Jaa taikina 16 osaan ja pyörittele ne pulliksi. Nosta pullat uunipellille leivinpaperin päälle ja kohota peitettynä puolen tunnin ajan. Sekoita täytteen ainekset kulhossa. Paina kohonneisiin pulliin juomalasilla kunnollinen syvennys. Voitele pullat kananmunalla. Nosta syvennyksiin noin ruokalusikallinen täytettä. Paista pullia 225-asteisen uunin keskitasolla noin 10 minuuttia.

Aika usein olen kuullut ihmisten harmittelevan, etteivät he osaa leipoa hyvää pullaa. Omasta mielestäni onnistuminen on kiinni muutamasta jutusta.

  • Tee pullataikinasta mieluummin liian löysä kuin liian kova. Jos jauhoja on liikaa, pullista tulee kovia.
  • Vaivaa taikinaa kunnolla, ainakin niin kauan että se irtoaa leivontakulhon reunoista, jotta siihen tulee tarpeeksi ns. sitkoa. Itse vaivaan taikinan aina koneella.
  • Nostata taikina kaksinkertaiseksi peitettynä, vedottomassa ja lämpimässä paikassa. Meillä toimiviksi ovat osoittautuneet kylpyhuoneen lämmin lattia ja tulikivitakan vierusta.
  • Myös pullat kannattaa nostattaa peitettynä, ajan kanssa.
  • Varo paistamasta pullia liikaa, etteivät ne kuivu uunissa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s