Aitoja makuja taaperolle

Image

Olen melkoinen tiukkapipo esikoiseni ruuan suhteen, myönnän. En osaa keskustella lastenruokahyllyn uutuuksista tai varmoista suosikeista enkä vertailla pillimehuja tai rahkavälipaloja. Viimeksi tänään sain kummeksuvia katseita, kun erehdyin mainitsemaan, ettei puolitoistavuotiaani ole syönyt jätskiä. Onneksi tajusin olla kertomatta, ettei poika myöskään ole koskaan (ainakaan mun tietääkseni) maistanut karkkia.

Meillä lapselle on haluttu tarjota mahdollisimman aitoa ruokaa, mikä viime päivien hevosenlihauutisoinnin jälkeen tuntuu ihan hyvältä ratkaisulta. Alusta alkaen olen tehnyt itse soseet. Yksivuotiaasta saakka poika on syönyt samaa ruokaa kuin me vanhemmatkin. Purkkiruokia on kuitenkin koko ajan ollut kaapissa varalla, ja niihin on turvauduttu reissuun lähtiessä, kiireessä ja väsymyksen yllättäessä.

Olen samaa mieltä muun muassa Alexander Stubbin ja Henri Alénin kanssa, että Suomessa aliarvioidaan pienten lasten makuaistia. Nakit ja ranskalaiset eivät voi olla lasten ainoita herkkuja, kuten suurin osa suomalaisravintoloista tuntuu olettavan. Osa ravintoloista jopa kieltäytyy valmistamasta lapsille peruslistalla olevia annoksia, mitä en vaan voi käsittää.

Meillä ruuat on tehty pojan yksivuotispäivästä saakka suolattomana. Yrtit ja mausteet tuovat miltei kaikkiin ruokiin aivan riittävästi makua, ja aikuisethan voivat tarvittaessa lisätä suolaa ruokapöydässä. Osan ruuista voi valmistaa kahdessa erässä, jolloin ainekset voi maustaa eri tavoin. Useimpien jälkiruokien sokerimäärän voi helposti puolittaa maun pahasti kärsimättä tai sokerin korvata esimerkiksi hunajalla. Lapsi myös on otettu mukaan ruokaa valmistamaan. Aluksi innoittajina toimivat oma esiliina sekä keittiövälineiden ja raaka-aineiden hypistely, nykyään pikkukokin voi jo laittaa sekoittamaan aineksia.

PS. Jos Henri Alén ryhdyt kehittämään hyviä ruokia pikkulapsille, kuten Lapsen maailma -lehdessä mainitset, ota yhteyttä.

Advertisements

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s