Mehua maijalla

Marjamehu

Olen keittänyt nyt NIIN paljon marjamehua, että katson olevani suvereeni antamaan ohjeita. Nuorempana aina mietin, että varmasti en koskaan keitä mehuja tai jos keitän, teen maukkaita sekamehuja. Niin se mieli muuttuu, ja Mummolan keittiössä on porissut tänä kesänä monta maijallista – tai tarkemmin ottaen Mehu-Liisallista – viinimarjamehua. Tässä tulevat siis mun ohjeeni mehustamiseen. Tapoja on kuitenkin monia. Kannattaa kokeilla ja muistaa, että harjoitus tekee mestarin.

  1. Pese mehustin huolellisesti.
  2. Täytä alin osa vedellä. Muista tarkkailla keittämisen loppuvaiheessa, ettei vesi pääse loppumaan.
  3. Nosta keskimmäinen kattila paikoilleen. Kastele pullotusletkun pää ja kiinnitä se tiukasti mehustimeen. Sulje nipistimellä letkun suu, ettei mehu karkaa.
  4. Nosta päällimmäinen osa paikoilleen. Täytä se marjoilla ja ripottele väliin sokeria. Alimmasta kattilasta höyryävä kuuma vesi kuumentaa marjat ja rikkoo niiden solukon, jolloin niistä irtoaa mehua keskimmäiseen kattilaan. Eniten mehua tulee ylikypsistä marjoista. Marjoja ei tarvitse riipiä, mutta pilaantuneet marjat kannattaa poistaa joukosta. Mikäli käytät pakastettuja marjoja ja annat niiden sulaa ennen keittämistä, niitä kannattaa varata noin puolitoista reikäkattilallista, sillä sulaessaan ne menevät kasaan. Kirpeään mehuun riittänee puoli kiloa sokeria, makeaan saattaa mennä puolisentoista kiloa. Sokeri auttaa mehua säilymään.
  5. Laita kansi paikoilleen ja kuumenna vesi kiehuvaksi. Valuta puolen tunnin kuluttua letkulla yksi pullollinen mehua ja kaada se marjojen päälle ylimpään kattilaan. Se nopeuttaa mehustumista. Anna mehustimen porista vähintään tunnin ajan. Parhaimpaan tulokseen olen päässyt, kun olen antanut veden kiehua puolentoista tunnin ajan ja jättänyt mehun sitten vielä puoleksi tunniksi valumaan.
  6. Pullottamiseen kannattaa varata riittävästi ja mieluiten vähän liikaakin steriloituja pulloja ja korkkeja. Itse steriloin lasipullot niin, että laitan puhtaat pullot kylmään uuniin ja säädän lämmön 100 asteeseen. Kun uuni on kuumentunut 100 asteeseen, annan niiden olla uunissa vielä 15 minuuttia. Korkkien annan olla kiehuvassa vedessä 10 minuutin ajan. Pullot pitää täyttää kuumina, etteivät ne rikkoudu lämmönvaihtelun takia. Pullottaminen kannattaa tehdä sanomalehtipaperin päällä. Pullottamiseen on syytä varata kunnolliset patakintaat ja esimerkiksi kannu, jossa täytettävää pulloa voi pitää, sillä mehu on KUUMAA.
  7. Päästä sitten nipistintä höllentämällä mehua mehustimesta pulloon. Täytä pullot piripintaan asti, sillä jäähtyessään mehu tiivistyy, pulloon jää tyhjiö ja mehu säilyy paremmin. Viimeisen pullollisen kanssa on hyvä olla apuvoimia, sillä kattilaa pitää kallistaa, jotta kaiken mehun saa talteen. Itse olen joskus työntänyt kattilan alle, letkun vastakkaiselle puolelle, jonkin palamattoman aterimen tai työkalun, jos kaveria ei ole ollut paikalla.
  8. Kun pullot ovat jäähtyneet, siirrä ne kylmään.
Advertisements

2 thoughts on “Mehua maijalla

  1. Olisikohan munkin jo aika kokeilla mehuntekoa? Näiden ohjeiden tukemana uskaltaisin kyllä! Vaan mistä mehumaija täällä Välimeren rannalla?! :)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s